سوره
✨قُلْ أَغَیْرَ اللهِ أَبْغِی رَبًّا وَ هُوَ رَبُّ کُلِّ شَیْءٍ ۚ وَلَا تَکْسِبُ کُلُّ نَفْسٍ إِلَّا عَلَیْهَا ۚ وَلَا تَزِرُ وَازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرَىٰ ۚ ثُمَّ إِلَىٰ رَبِّکُمْ مَرْجِعُکُمْ فَیُنَبِّئُکُمْ بِمَا کُنْتُمْ فِیهِ تَخْتَلِفُونَ(164)
بگو: آیا جز خداوند یکتا پروردگارى بجویم؟ در حالى که او پروردگار هر چیز است و هیچکس کار بدى جز به زیان خویش نمىکند و هیچکس بار گناه دیگرى را بر دوش نمىکشد بازگشت شما به سوى پروردگارتان است که شما را به آنچه در آن اختلاف مىکردید
آگاه مىکند(164)
⬅️ موضوع عدل الهى در کیفر و اینکه هیچ کس گناه دیگرى را به دوش نمىکشد نه تنها در اسلام بلکه به تصریح قرآن در صُحُف ابراهیم و موسى علیهالسلام نیز آمده است «أَمْ لَمْ یُنَبَّأْ بِما فِی صُحُفِ مُوسى وَ إِبْراهِیمَ الَّذِی وَفَّى أَلَّا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرى»
↲سوره نجم، آیات 37،38
سـ ❓ ـؤال:
اگر کسى گناه دیگران را بر دوش نمىکشد پس آنچه در قرآن آمده است که رهبران گمراه و منحرف گناهان پیروان را هم به عهده مىگیرند چیست؟ «لِیَحْمِلُوا أَوْزارَهُمْ کامِلَةً یَوْمَ الْقِیامَةِ وَ مِنْ أَوْزارِ الَّذِینَ یُضِلُّونَهُمْ بِغَیْرِ عِلْمٍ»
↲سوره نحل، آیه 25
پاسـ☑️ـخ:
این امر بىدلیل نیست زیرا سرانِ گمراهى سبب انحراف دیگران شدهاند و در واقع گناه «گمراه کردن» و اضلال را به دوش مىگیرند زن حاملهاى که مرتکب زنا شده بود را براى مجازات نزد عمر آوردند و او دستور سنگسار داد.
حضرت على علیهالسلام فرمود: گناه طفل در رحم مادر چیست؟ سپس این آیه را تلاوت فرمود:
«لا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرى»
↲بحارالانوار، جلد 76، صفحه 49
◽️نکتـــهها
? در برخورد با منکران و مشرکان موضع بر حق خود را قاطعانه اعلام کنیم «قُلْ أَ غَیْرَ اللهِ»
? وجدان بیدار بهترین پاسخ دهنده به سؤالات درونى است «أَ غَیْرَ اللهِ أَبْغِی»
? چون خداوند یگانه پروردگار همه هستى است پروردگار من هم هست «وَ هُوَ رَبُّ کُلِّ شَیْءٍ»
? کفر و شرک و نیکى و فساد مردم ضررى به خدا نمىزند بلکه دامنگیر خودشان مىشود «لا تَکْسِبُ کُلُّ نَفْسٍ إِلَّا عَلَیْها»
? در پیشگاه خداوند مسئولیت عمل هر کس بر عهده خود اوست «لا تَزِرُ وازِرَةٌ وِزْرَ أُخْرى»
? برپایى قیامت و بازخواست انسان پرتویى از ربوبیت خداوند است «ثُمَّ إِلى رَبِّکُمْ مَرْجِعُکُمْ»
? دنیا نیز پایانى دارد «ثُمَّ إِلى رَبِّکُمْ مَرْجِعُکُمْ» و سرانجام به حقّانیت آنچه لجوجانه با آن مخالفت کردهایم آگاه خواهیم شد «فَیُنَبِّئُکُمْ بِما کُنْتُمْ فِیهِ تَخْتَلِفُونَ»
? تفسیر نور
? ? ? ? ? ?